U bent hier: Home / Historie

Historie

door De Griffier Laatste wijziging: 21-08-2022 12:25

Geschiedenis Prinsjesdag

Op de derde dinsdag in september leest de Koning de Troonrede voor. Deze derde dinsdag in september wordt al generaties lang Prinsjesdag genoemd.

Maar de naam prinsjesdag wordt al veel eerder gebruikt, namelijk als voorganger van onze feestelijke 'koningsdag'. De uitbundig gevierde verjaardag van stadhouder Prins Willem V (8 maart) werd in die tijd 'prinsjesdag' genoemd. Dit was één van de populairste feesten in ons land.

In de laatste helft van de 18e eeuw werden juist op Prinsjesdag demonstraties voor Oranje gehouden. Prinsjesdag werd daardoor steeds meer geassocieerd met Oranjegezindheid. We denken dat om deze reden ooit de opening van de Staten-Generaal Prinsjesdag genoemd is.

De opening van de Staten-Generaal viel in de eerste helft van de negentiende eeuw nog op de eerste maandag in november en later op de derde maandag in oktober. In 1848 werd de opening van het zittingsjaar van de Staten Generaal een maand vervroegd. Jarenlang viel Prinsjesdag dus op de derde maandag in september.

Voor veel parlementsleden was het echter problematisch om op een maandag op tijd in Den Haag te zijn. Om te voorkomen dat velen op zondag moesten reizen is in 1887 grondwettelijk vastgelegd dat de opening van het parlementaire jaar plaatsvindt op de derde dinsdag in september.

In 1983 is de oorspronkelijke betekenis van Prinsjesdag veranderd. In 1983 werd de zittingstermijn van de Staten-Generaal namelijk gewijzigd van één naar vier jaar.
> Onze huidige Prinsjesdag valt daarom niet langer samen met de officiele opening van het parlementaire jaar.<p>

Wel worden op de derde dinsdag in september nog steeds de Troonrede uitgesproken en de begroting aangeboden.

Het uitspraken van de troonrede gebeurt traditiegetrouw in de Ridderzaal op het Binnenhof te Den Haag.

Een andere traditie die is verbonden met Prinsjesdag is de tocht met de Gouden Koets.

De gouden koets werd in 1898 door de Amsterdamse bevolking aangeboden aan Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar troonsbestijging. Koningin Wilhelmina nam de Koets in ontvangst in 1901 bij haar huwelijk. Sinds 1903 wordt de koets elk jaar op prinsjesdag gebruikt.

Op Prinsjesdag vertrekt de Koning vanaf het Paleis Noordeinde met haar gevolg per koets naar het Binnenhof. De route is in 1925 veranderd. Door vernieuwing van het plaveisel in 1925 kwam het straatniveau hoger te liggen en werd de doorgang te laag. Daarom rijdt de Gouden Koets sindsdien een andere route

Share |

Permalinks